12 8888 6666 info@sitename.com

Tips

Tips voor het bieden op een vakantiewoning

In een aantal landen is een optie nemen op een woning niet gebruikelijk. Soms is er wel een korte reservering van maar een week mogelijk. Je moet dus helaas toch vaak vrij snel kunnen beslissen. In een aantal landen is een financieringsvoorbehoud als ontbindende voorwaarde in de koopovereenkomst niet gebruikelijk. Het kopen van de woning, het betalen van de woning en het leveren van de woning (het zogenaamde passeren) zijn drie verschillende zaken. Houdt hier altijd onderscheid tussen (!).

Let op een woonvergunning.
Als EU-burger heeft u deze vaak automatisch. Let op een goede WA-verzekering. In het buitenland kunt u veel sneller en voor grotere bedragen aansprakelijk worden gesteld dan in Nederland. Zoek de kosten koper nauwkeurig uit. Voorbeeld kosten koper in Duitsland Bijvoorbeeld in Duitsland liggen deze kosten lager dan in Nederland, maar daar betaalt de koper de makelaar. Al met al zijn de totale kosten ongeveer net zo hoog (rond de 10%).

Deze kosten bestaan uit:

notaris/kadaster: 1.8%
Overdrachtsbelasting: 3.5%
Makelaarskosten: 5.8% (hoog, let op!)


De levering van een vakantiewoning

Het kopen van de woning, het betalen van de woning en het leveren van de woning (het zogenaamde passeren) zijn drie verschillende zaken. Houdt hier altijd onderscheid tussen (!).

Soms gaat het erg snel in het buitenland. Dan vindt de ondertekening van de koopovereenkomst bij de notaris plaats en vindt direct daaropvolgend de levering van de woning en grond plaats.

Het is dan ook verstandig voor het sluiten van een koopovereenkomst eerst de financiering te regelen en een ontwerpovereenkomst en ontwerpleveringsakte door de makelaar en/of notaris op te laten stellen. Daarin kunt u controleren of de prijs, de ligging, de indeling, het aantal vertrekken en de andere overeengekomen zaken kloppen.