12 8888 6666 info@sitename.com

Bezichtigen van een huis in het buitenland

Alles over het bezichtigen van een huis in het buitenland

Begeleiding bij de orientatie op het kopen van een tweede huis

Makelaars zijn op zich makkelijk te vinden via een tweede huis beurs of ook op het internet. Het is belangrijk echter om een betrouwbare makelaar in de arm te nemen, die u goed kan begeleiden bij de koopprocedure. Een aantal punten waarop u direct kunt letten zijn: kies een makelaar die goed nederlands of engels spreekt kies een makelaar die officieel is erkend in Italie kijk naar geldende prijzen van aangeboden onroerend goed en selecteer een makelaar die binnen meerdere prijsklassen werkt vraag welke kosten de makelaar bij bemiddeling in rekening brengt

De prijzen van bepaalde typologie koophuizen kunnen sterk verschillen van makelaar tot makelaar. Het is dus aan te bevelen het aanbod van meerdere makelaars met elkaar te vergelijken. Dit kost tijd, maar kan een grote besparing inhouden.

Hoe kan ik een huis bezichtigen?

In sommige landen in Oost-Europa lijkt nergens een huis te koop te staan. Daar worden woningen steeds minder particulier verkocht en nemen de verkopers liever een makelaar in de arm. Het kost hen immers niets want de koper betaalt de makelaarskosten. Maar het is erg moeilijk om zelf een huis te bezichtigen. De makelaars houden dit allemaal in eigen beheer. Zij moeten namelijk, bij de totstandkoming van de koop, kunnen aantonen dat zij het huis hebben aangeboden. In de veel gevallen zal de makelaar u, als koper, dan ook vragen een formulier te ondertekenen waarop staat dat de verkoop door tussenkomst van hem tot stand gekomen is. Ook hebben makelaars er veelal belang bij dat een financiering en/of verzekeringen via hen afgesloten worden. Wij bieden duurzame en luxe tweede woningen aan in Turkije, Spanje en Costa Rica

Tips voor het bezichtigen van een vakantiewoning

In een aantal landen is een optie nemen op een woning niet gebruikelijk. Soms is er wel een korte reservering van maar een week mogelijk. Je moet dus helaas toch vaak vrij snel kunnen beslissen.

In een aantal landen is een financieringsvoorbehoud als ontbindende voorwaarde in de koopovereenkomst niet gebruikelijk.

Het kopen van de woning, het betalen van de woning en het leveren van de woning (het zogenaamde passeren) zijn drie verschillende zaken. Houdt hier altijd onderscheid tussen (!). Soms gaat het erg snel in het buitenland. Dan vindt de ondertekening van de koopovereenkomst bij de notaris plaats en vindt direct daaropvolgend de levering van de woning en grond plaats. Het is dan ook verstandig voor het sluiten van een koopovereenkomst eerst de financiering te regelen en een ontwerpovereenkomst en ontwerpleveringsakte door de makelaar en/of notaris op te laten stellen. Daarin kunt u controleren of de prijs, de ligging, de indeling, het aantal vertrekken en de andere overeengekomen zaken kloppen. Vaak geldt in landen dat voor een nog te bouwen woning het ontwerpcontract voorafgaand aan de levering bij de koper liggen.

Let op een woonvergunning. Als EU-burger heeft u deze vaak automatisch.

Let op een goede WA-verzekering. In het buitenland kunt u veel sneller en voor grotere bedragen aansprakelijk worden gesteld dan in Nederland.

Zoek de kosten koper nauwkeurig uit.

Voorbeeld kosten koper in Duitsland

Bijvoorbeeld in Duitsland liggen deze kosten lager dan in Nederland, maar daar betaalt de koper de makelaar. Al met al zijn de totale kosten ongeveer net zo hoog (rond de 10%).

Deze kosten bestaan uit: notaris/kadaster: 1.8% Overdrachtsbelasting: 3.5% Makelaarskosten: 5.8% (hoog, let op!)